perjantai 18. heinäkuuta 2014

Ensitunnelmia Anchoragesta

Tässä on ehditty viettämään vasta kolme kokonaista päivää Anchoragessa, mutta jonkinmoinen kuva alkaa muodostumaan kaupungista. Täällä on äärinmäisen helppo suunnistaa paikasta toiseen, koska kadut ovat suoria ja tässä keskusta-alueella suurinosa kaduista on nimetty A st, B st, C st jne. ja toisinpäin kulkevat kadut 1st avenue, 2nd avenue etc. Ihan hyvä niin, koska mun kännykän netti ei toimi täällä ja en pysty käyttämään navigaattoria.

Anchorage ei ole kovin kaunis kaupunki, vaan kaikki näkemäni talot ja rakennukset ovat aika vanhoja ja rapistuneita. Kaikki on tehty ja rakennettu vähän sinnepäin. Tämä meidän koti sijaitsee keskustassa, eikä varmasti ole alueista ihan parhaimmasta päästä. Etenkin jos vertaa meidän Sacramenton kodin asuinalueeseen, jossa nurmikot on leikattu viivotinta käyttäen ja talojen väritykset tarkkaan määrätty, niin tuntuu niinkuin täällä oltaisiin jonkin asteisessa ghetossa :) Mä olen käynyt ruokakaupoista vain Walmartissa, mutta Jason sanoi että tässä lähellä oleva Supermarket (ketju sekin) on kuin hänen lapsuutensa kaupat. Ehkä tänne Jumalan selän taakse ei ole niin kiire tuoda niitä uusimpia juttuja. Monet nettikaupatkaan eivät lähetä tänne tavaraa, tai sitten se maksaa kymmeniä dollareita.
 
Löytyy täältä toki hienojakin taloja, mutta ne tämän lyhyen kokemuksen perusteella ovat kauempana keskustasta. Tänään ajoimme noin 20 minuuttia pohjoiseen päin ja siellä huomasin pienen järven rannalla isoja hirsitaloja ja melkein jokaisen laiturissa oli vesitasolentokone. Se taitaa olla helpoin tapa liikkua näissä vuoristoisissa maastoissa, jos mielii johonkin kauemmas esimerkiksi kalastamaan.

Meidän kodin läheltä.
 
Meidän kodin läheltä.
Meidän kodin läheltä.
Lähin ruokakauppa.

Aika lähellä meidän kotia on yhdellä parkkipaikalla aina natiiveja myymässä outoja juttuja. Tänään nappasin autosta muutaman kuvan, jossa kaupan näkyy valaan hetuloita. Tässä suora lainaus wikipediasta hetuloista: Hetulat ovat hetulavalaiden kitalaessa roikkuvia, sarveisaineesta rakentuneita levyjä, joiden avulla ne siivilöivät ravintoa nieluunsa. Hetulavalaat syövät vain pieniä eläimiä, joiden syömiseen hampaat eivät soveltuisi.

Olisko tarve hetuloille? Täältä Searsin parkkipaikalta niitä voi ostaa.


Lisää hetuloita. Kuvan oikeassa kulmassa valkoiseen t-paitaan pukeutunut mies kaupittelee mursun kulmahampaita. Vihreän kyltin vieressä olevilla naisilla oli myynnissä kissanpentuja. Näitä kaikkia siis tarjolla Searsin parkkipaikalla.

Mulla oli eilen lääkärikäynti tämän raskauden tiimoilta. Klinikka sijaitsee saman sairaalan yhteydessä, jossa myös synnytän vauvan. Paikka ja henkilökunta vaikuttivat todella mukavilta ja tykästyin paikkaan itseasiassa paljon enemmän kuin Sacramenton klinikkaan. Pääsin lääkäriin myös tänään, sillä eilen onnistuin lohkaisemaan pikkupalan hampaastani. Valitsin netistä hammaslääkärin ihan summamutikassa ja sekin osottautui todella kivaksi paikaksi. Odotustilat olivat viihtyisät ja tarjolla oli kaikenlaista juotavaa. Hammaslääkärin tuolissa istuessa sai ihastella panoraamaikkunasta näkymää kauniiseen puutarhaan.
Näkymä hammaslääkärin tuolista.


Tänään iltapäivällä kävimme syömässä pizzapaikassa nimeltään Moose's tooth pub&pizzeria. Paikka on Tripadvisorissa Anchoragen #1 ravintola. Täytyy sanoa, että tänään syömäni pizza oli kyllä parasta ikinä (vaikka Rooman pizzat tulevat kyllä hyvänä kakkosena). Tuo ravintola on niin suosittu, että sinne on monesti parinkin tunnin jono. Me menimme sinne neljän jälkeen ja selvisimme vartin odotuksella. Tuonne täytyy kyllä päästä ainakin kertaalleen uudestaan.

Porukkaa odottamassa pizzalle pääsyä.

Meidän pizzat. Olivia ilveilee taustalla.

6 kommenttia:

  1. Näin oon ymmärtänyt, siis ettei Alaska varsinaisesti ole mikään paratiisi... Ihanaa että terveydenhuolto toimii, ja että olet löytänyt hyvän lääkärin ja hammaslääkärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupunki on todellakin kulahtanut, mutta luonnon takia tänne kaikki varmaan tulevatkin. Ensi viikonloppuna tehdään pidempi reissu ja nähdään toivottavasti paljon upeita maisemia.

      Poista
  2. Hei Anna, taalla uusi kommentoija - lukenut jo vahan aikaa. En ole ikina kaynyt Alaskassa, joten odotan kiinnostuksella juttujasi. Aika erilaisia maisemia tasta maasta loytyy. Tsemppia sopeutumiseen - ainakin teilla pitaisi olla paivanvaloa ihan Helsingin malliin ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena. Tervetuloa lukijaksi. Alaska todella vaikuttaa aika erilaiselta kuin lower 48. Ihmisetkin ovat täällä erilaisia ja jotenkin vähemmän amerikkalaisia. Esimerkiksi kaupoissa pyöriessä kukaan ei yleensä tervehdi ja kukaan ei hoe jatkuvasti "excuse me". Ehkä nämä arktiset olosuhteet tekevät ihmisistä juroja :) Valoa täällä riittää itseasiassa 20min enemmän kuin Helsingissä (juuri tarkastin).

      Poista
  3. Tässäpä on tätä blogitaukoa näköjään tullut jo sen verran kauan että nyt on aika päästä kärryille taas tähänkin blogiin. Nyt kun kotiäityys on vaihtunut työelämään, en vaan jotenkin ole suoriutunut tänne blogien maailmaan ja herranen aika, täällähän on tapahtunut vaikka mitä! Sen muistan, että olitte lähdössä Alaskaan mutta ihan mahtavaa nyt päästä kuulemaan ja näkemään millaista elämä siellä on!

    VastaaPoista
  4. En minäkään ehtinyt blogeja paljon lukemaan kun olin töissä. Kotiäitinä vähän paremmin. Kiva kun kävit taas lukemassa.

    VastaaPoista