tiistai 18. elokuuta 2015

Kouluun tutustumista ja ensimmäisen päivän aamu

Niin ne vuodet vierii ja tytöt lähti tänään kouluun. Viimeiset kaksi vuotta he ehtivät olemaan tässä kotosalla mun kanssa ja vaikka on ollut paljon vaiketa päiviä, niin tosi haikein fiiliksin lähetin heidät koulutielle. 

Kindergarten on ala-asteen ensimmäinen luokka, jonka aloittavien lapsien pitää täyttää 5 vuotta 2.9 mennessä. Tytöt ovat syntyneet heinäkuussa, joten he ovat sieltä nuorimmasta päästä. Tämä ikäsääntö vaihtelee osavaltioittain. Monet lapset ovat olleet ennen kindergartenia vuoden tai kaksi pre-schoolissa ja oppineet siellä paljon kaikenlaista. Meidänkin tytöt kävivät pre-schoolia muutaman kuukauden ajan 2x3h viikossa. Vaikka he olivat siellä niin vähän aikaa, niin he oppivat ihmeen paljon asioita. Käytän tässä englanninkielisiä termejä kindergarten ja pre-school, koska niille ei oikein ole vastinetta suomenkielessä.

Myönnän heti alkuun, että omat tietoni kindergartenista ovat sukulaisilta ja ystäviltä kuultujen ja luettujen juttujen varassa. Minulle on kuitenkin muodostunut se käsitys, että lapsilta odotetaan paljon jo kindergartenissa. He saavat läksyjä ja moni oppii lukemaan ja kirjoittamaan. Tässä on suuria kulttuurieroja ja niitä voi olla vaikea ymmärtää jos on asunut vain Suomessa. Amerikkalaiset ovat kaikenkaikkaan kunnianhimoisia ja ahkeria ihmisiä. Uskon, että he ovat edellämainitun laisia koska yhteiskunta toimii täällä hyvin erilailla kuin Suomessa. Ihmiset ovat valmiita tekemään enemmän oman ja lastensa menestyksen suhteen. Sen vuoksi täkäläiset laittavat lapsensa pre-schoolin ja koulun jälkeen vielä preppauskursseille ja mahdollisesti vielä kesälläkin opiskellaan. Lapset tutustutetaan aikaisin hyväntekeväisyystyöhön ja vapaaehtoishommiin, koska ne ovat tärkeitä jatko-opiskelupaikkaa ja stipendejä hakiessa. Tietysti kaikki eivät näin toimi ja sosioekonominen tausta on täällä valitettavan periytyvää. Tästä myös johtuu, että hyvillä alueilla on yleensä hyvän arvosanan saaavat koulut ja huonoilla alueilla arvosanat ovat huonompia.  Koulu saa arvosanan 1-10 riippuen siitä kuinka hyviä testituloksia sen oppilaat saavat. Arvosanan voi tarkistaa mm. great schools sivustolta. Sieltä selviää muutakin tietoa koulusta. Mm. kuinka prosenttia tyttöjä/poikia on koulussa ja jopa eri rodut on heitetty piirakkakaavioon. Laitan tähän kuvakaappauksen tyttöjen koulusta.  

Tyttöjen koulun arvosana on 9.
Sukupuoli jakauma.


Rodut piirakkakaaviossa :)
Mutta, sitten vähän kevyempää luettavaa :) Nimittäin kouluun valmistautumisesta ja ensimmäisen koulupäivän aamusta.

Kävimme tyttöjen kanssa ostamassa reput aiemmin kesällä.

Pinkki Sophian ja sininen Olivian.
Täällä on tapana, että perheet lahjoittavat kouluun tarvikkeita. Riippuu koulusta ja opettajasta minkälaisia toiveita heillä on. Tyttöjen opettajalla oli itseasiassa yllättävän lyhyt toivelista. Tässä kuva mitä ostettiin.


Reppujen lisäksi pieni koululainen tarvitsee mukaansa lounaan. En ollut itse kovin innoissani jokapäiväisestä lounaan pakkaamisesta, mutta toisaalta tekisinhän mä niille täällä kotonakin ollessa lounasta. Kirjoitin kaikki mahdolliset lounasideat paperille ja siitä on hyvä suunnitella monipuolisia ja vaihtelevia lounaita eri päiville. Koulussa on tarjolla myös lämmin lounas, mutta en tykkää ajatuksesta että tytöt söisi päivittäin pizza/nugetit/corndog tyylisiä ruokia. Näytti siltä, että melkein kaikilla oli oma lounas mukana.
Lounaat pakattuna. Nuo rasiat oli käteviä, sillä ne kiinnittyy allaolevaan kylmäkalleen.
Olin omilla pikkukätösilläni askarrellut aamua varten "first day on kindergarten" lappuset, jotka kädessä otettiin kuva omassa pihassa ennen kouluun lähtöä. Ajattelin tälläistä traditiota jatkaa sinne lukioon asti. Siitä jää kiva muisto jokaisen kouluvuoden aloituksesta. Kunhan tytöt pääsee koulusta niin, teen heille vielä kyselyn ensimmäisen päivän fiiliksistä ja ajattelin siitäkin tehdä tradition :) Mut tuntevat ajattelee varmaan, että kotiäitiys on sekoittanut sen pään. Hehe. No, kun jotain tehdään niin tehdään sitten kympillä.



Me vanhemmat pääsimme aamulla katsastamaan luokkahuonetta ja teimme pikku kierroksen kampuksella. Amerikkalaisista elokuvista tuttuun tyyliin täällä Kaliforniassa monet koulut koostuvat useammasta rakennuksesta ja luokkahuoneisiin mennään suoraan ulkoa. Tyttöjen luokassa oli repuille ja takeille paikat sisällä, mutta isommilla reput olivat naulakoissa pihalla. Takkeja ei täällä taideta tarvita vielä hetkeen kun lämpötilat ovat edelleen 40c kieppeillä (eilen 42c autonmittarissa).

Tyttöjen luokkahuone on tuossa takana vasemmalla.

Tässä odotellaan jonossa luokkaan menoa.

Jokaisella oli matolla oma nimetty paikka.

Tässä koko luokka. Yhteensä 24 oppilasta.

Kirjasto

Kirjasto

ATK-luokka.

Isompien oppilaiden reput pihalla.

Tässä mentiin tapaaman kutosluokkalaisia kummioppilaita.

Tässä hetken lapset pysyivät nätisti jonossa.
Koulupäivä alkaa klo 7.50 ja loppuu 14.20. Koulupäivää menee suurinpiirtein näin:

Sinne me ne sitten aamulla jätettiin ihan hyvillä mielin. Onni on, että molemmat tytöt on todella ulospäinsuuntautuneita ja sosiaalisia ja heidät oli helppo sinne jättää. Olivialla oli kauheasti kommentoitavaa ja kysyttävaa. Muutamat vanhemmat tuli kysymään, että onko se puhelias tyttö sun :) Taisin itse olla samanlainen höpöttäjä, ikiliikkuja lapsena. 

3 kommenttia:

  1. Ai kun jännää. Onko sulla kunnon kamera kun noi tapahtumat on niin historiallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kamera, mutta en ole käyttänyt aikoihin ☺ Mutta kännykällä kyllä saa yhtä hyviä kun sillä kameralla. Pitäs ostaa joku järjestelmäkamera.

      Poista
  2. Ihana postaus! Ja ihana idea jokavuotinen koulunaloituskuva ja kysymykset. Tytöil jää kiva muisto :)

    VastaaPoista