keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Pohdintaa

Suomi ja USA ovat molemmat länsimaita ja noin äkkiseltään voisi kuvitella ettei meillä ole kovasti kulttuurieroja. USA on kuitenkin valtavan kokoinen maa ja tänne mahtuu jos jonkinlaista tallaajaa.

Omahassa, Nebraskassa jossa olin vaihto-oppilaana oli sellaista perusamerikkalaista meininkiä. Nebraskan 1,8 miljoonasta asukkaasta 89,9 % on Yhdysvaltojen väestönlaskennassa valkoihoisiksi luokiteltuja eli sellaisia, joiden tausta on Euroopassa, Lähi-idässä tai Pohjois-Afrikassa.

Kaliforniassa asukkaita on noin 38 miljoonaa. Väestönlaskennan mukaan Kaliforniassa ei ole selkeää enemmistöryhmää. Espanjaa puhuvia on noin kolmannes, muita merkittäviä ryhmiä ovat aasialaiset, mustat ja intiaanit. Espanjan puhujien ennustetaan olevan enemmistönä vuoteen 2040 mennessä.
Täällä Sacramentossa on asukkaita vajaa 470'000, joista valkoisia on 34,5% (Vuonna 1970 luku oli 71,4%). On siis sanomattakin selvää, että muualta tulleet ovat muokanneet kulttuuria täällä Kaliforniassa. Suomessa on se yksi kulttuuri, toki jotain pieniä eroavaisuuksia etelän ja pohjoisen,  idän ja lännen välillä. Täällä Kaliforniassa on varmasti kymmeniä kulttuureja, joilla kaikilla omat tapansa ja perinteensä, puhumattakaan uskonnoista.

USA:ssa, kuten Suomessa, kaikki eivät ole samanarvoisessa asemassa. Täällä perhetausta ja asuinalue määrittelee jo hyvin pitkälle sen, minkälainen tulevaisuus henkilöllä tulee olemaan. Asuinalue on tärkeä, koska alueelta kerätyillä kiinteistöveroilla katetaan koulujen kuluja. Jokaisella koululla on arvosana (1-10) riippuen siitä minkälaisia tuloksia oppilaat ovat saaneet kokeissa. Hyvillä alueilla koulujen arvosanat ovat yleensä 8-10 ja muilla alueilla sitten huonompia.

Tässä Sacramenton alueella on kaupunki nimeltä Granite Bay. Katselin netistä, että tuon alueen kouluilla oli miltei poikkeuksetta todella hyvät arvosanat. Päätimme lähteä ajelemaan ja katsomaan minkälainen paikka tuo Granite Bay on. Ajelun anti jäi aika vähäiseksi, sillä alueella oli gated community toisensa jälkeen, ja tyydyimme katselemaan taloja aitojen toiselta puolelta.
Nähtiin me onneksi muutama talo vähän lähempääkin ja samalla saatiin ihaille niiden talojen pihassa kasvavia viinitarhoja. Ei ollenkaan pöllömpää, että viinit tulee omalta takapihalta.
Yritin etsiä netistä tietoa, siitä kuinka monet asuvat aidatuilla alueille (gated communities). Vastausta en kuitenkaan löytänyt. Muistelen kuitenkin, että erään laadukkaan reality-ohjelman (OC:n täydelliset naiset) alkuspiikeissä sanottiin, että yli 8 miljoonaa asukasta asuu aidatuilla alueilla. Suurin osa heistä taitaa olla Kaliforniassa ja Floridassa. Tässä meidänkin alueella on aidattu alue. Talot näyttävät ihan samanlaisilta kuin muutkin talot tässä alueella, mutta heillä on siellä aitojen takana mm. klubirakennus, jossa kaikenlaista tekemistä asukkaille. Tämäkin suuntaus kertoo jokatapauksessa Amerikkalaisen yhteiskunnan eriarvoistumisesta. Aidat kertovat aina siitä, että jollain on mahdollisuus olla siellä sisällä ja toiset jäävät ulkopuolelle.
 
Tuolla taka-alalla näkyy rypäleviljelmiä
Kaliforniassa itselleni vaikeinta on ollut tottua siihen, että täällä on suhteellisen paljon kodittomia. Mukavat kelit varmasti tuovat heitä tänne muualtakin Yhdysvalloista. Luin lehdestä joku aika sitten, että Sacramentossa kuolee yksi koditon joka viikko. Täällä tuntuu olevan vapaallajalalla myös paljon mielenterveyshäiriöistä kärsiviä. Jason oli ensimmäiset pari kuukautta töissä keskustassa ja kertoi minulle päivittäin kohtaamisista kodittomien ja "hullujen" kanssa. Suurinosa mielenterveyshäiriöistä kärsivistä tuntuu olevan ihan harmittomia, mutta mistäs sitä ikinä tietää jos niillä napsahtaa päässä jotain. Täällä on myös monessa kadunkulmassa kerjäläisiä pyytämässä rahaa, milloin lapsilleen, milloin kaljaan. Minulta on tultu kerjäämään rahaa jopa kaupassa ja useammin kuin kerran kaupan parkkipaikalla. Kuulostaa ehkä vähän eri Amerikalta kuin minkälainen kuva annetaan telkkarissa. Köyhyys on täällä todellista. Se ei ole samanlaista köyhyyttä kuin mistä Suomessa valitetaan. Täällä yhteiskunta ei pelasta jokaista yksilöä. Jokainen on oman onnensa seppä. Tälläisenä keskiluokkaisena täällä on ihan kiva asua ja olla, mutta köyhänä kyllä palaisin äkkiä takaisin Suomeen.

Loppuun vähän sekalaisia kuvia. 

Kodittomien telttoja. Kuva lainattu.

Intialaisia miehiä kokoontumassa meidän lähipuistossa.

Tytöt menivät istumaan tälläisen Intialaisen pariskunnan syliin :)
Muutama viikko sitten tytöille laitettiin korvikset. Tässä Olivia.

Sophia

Käytiin myös ekaa kertaa leffassa. Tämä oli meille suuri saavutus, koska tytöt eivät ole kiinnostuneet telkkariohjelmista kuin vasta muutaman kuukauden ajan. Popcornit toimivat hyvänä viihdytyksenä.



8 kommenttia:

  1. http://anttihalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159526-kanssaveljeni-muuttakaa-pois-suomesta

    Kahdentoista vuoden jälkeen en enää osaa oikeastaan sanoa mikä on se "perus jenkki". Tiedän että monessa asiassa on epäkohtia, ja ettei maailma täällä ole todellakaan täydellistä. Tiedän kuitenkin myös sen että niin Suomessa kuin aika monessa muussakin länsimaassa lapsi kasvaa omaan sosioekonomiseen taustaansa, ja että myös Suomessa mielenterveyspalvelut edellyttävät mielenterveyspotilaalta kykyä ja halua kuntouttaa itsensä... liian monet jäävät järjestelmän jalkoihin - valitettavasti.

    VastaaPoista
  2. Mutta eihän Suomessakaan voida olettaa, että yhteiskunta hoitaa ihan kaiken (vaikka näin monet luulevatkin). Moni asia vaatii ihmiseltä kykyä ja halua. Mä olen tämän muutaman kuukauden aikana nähnyt täällä sellaisia ihmisiä, jotka Suomessa eivät olisi vapaalla jalalla.

    Sosioekonominen tausta vaikuttaa Suomessakin, mutta ei lähellekään samalla tavalla kuin täällä Yhdysvalloissa. Suomessahan on juuri pyritty siihen, että asuinalueet ovat heterogeenisia, toisin kuin täällä. Suomessa kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus opiskeluun, toisin kuin täällä.

    Moni asia on erilailla täällä Californiassa kuin monessa muussa osavaltiossa. Osa paikoista on vielä sellaisia lintukotoja, jossa ei tarvi laittaa ovia lukkoon. Mä olen käynyt aika monessa osavaltiossa täällä USA:ssa ja mun mielestä maahanmuuttajien suuri määrä tekee Californiasta erilaisen. New York on myös kaupunki, joka on jäänyt mieleeni paikkana joka eroaa todella paljon muista USA:n kaupungeista.

    VastaaPoista
  3. Totta on se ettei Cali ole Yhdysvallat. Ihan yhtälailla totta on se että New York on omansa, ja että ihan yleisesti on olemassa sanonta siitä ettei sen ison omenan näkemisellä ole oikeastaan mitään tekemistä Yhdysvaltain kanssa.

    Meillä ei tarvitse lukita ovia. Meillä on valtavasti maahanmuuttajia. Niin paljon että äänestysoikeuden puuttumisesta valtaosalla asukkaista tulee ongelma kuntatason asioista päätettäessä. Asuinalueemme, Yhdysvaltain tasolla tukevasti top 20 varakkuudeltaan ja silti heterogeeninen... Suomen tapaan väkisin. Osan taloista täytyy olla vuokra-asuntoja, osan tuetusti rahoitettuja, osan eläkeikäisille suunnattuja... kodittomat tosin taitaa meidän kulmilla olla aika harvassa.

    VastaaPoista
  4. Ei ole onnela tämäkään, mikäpä olisi... mutta tässä taas kerran yhden vanhemman kirjoitus siitä ihmemaasta nimeltä Suomi...

    http://leijonaemojenblogi.wordpress.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan ei ole sellaista paikkaa, joka olisi onnela kaikille ihmisille.

      Ymmärrän tuon kirjoittajan tuskaa, on varmasti kamalaa katsella kun oma lapsi kärsii. Tämän lapsen kiusaamisesta raadollisempaa tekee se, että hän on sairas. En voi sanoa osaavani samaistua kiusatun tilanteeseen, koska en ole sitä koskaan kokenut. Mikä on yhteiskunnan vastuu tälläisessä tilanteessa? Pelkästään tuon kirjoituksen perusteella sanoisin, että tilanteeseen olisi pitänyt löytää ratkaisu vanhempien ja koulun yhteistyöllä. Lapsia ei voi pakottaa leikkimään keskenään. Eihän me aikuisetkaan aleta kaveeraamaan sellaisten ihmisten kanssa, joista me emme pidä. Tässä tapauksessa lapsella oli sairaus ja sen kohtaaminen varmasti pelotti muita lapsia, etenkin kun kyseessä ei ollut pikkulapset. Monen aikuisenkin on vaikea kohdata toinen, jolla on esimerkiksi syöpä. Siinä ei enää tiedä mitä sanoisi ja on helpompi olla sanomatta mitään.

      Ei Suomi todentotta mikään ihmemaa ole. Aina joku tuntee kokevansa vääryyttä. Suhtaudun yleensäkin ottaen terveydenhuoltoa, sosiaalihuoltoa jne. käsitteleviin kirjoituksiin varauksella, koska ne antavat yksipuolisen kuvan tilanteesta. Niihin eivät pääse muut asianomaiset selittelemään omaa kantaansa.

      Nuorten syrjäytyminen on paljon tapetilla ja monesti nuo syrjääntyneet (ja vanhemmat) voisivat katsoa peiliin. On näitä tapauksia "Olen yrittänyt yhteen kouluun jo 7 vuotta, mutta en ole tullut hyväksytyksi". Sitten syytetään yhteiskuntaa kun ollaan jo 25 vuotiaita ja vieläkin vailla koulutusta tai työpaikkaa. Ja tällä viimeisellä kommentilla en viitannut tuohon blogikirjoitukseen. Syrjäytyminen sairauden vuoksi on aivan eri asia kuin syrjäytyminen laiskuuden vuoksi.

      Poista
  5. Tosi hyvä ajatuksiaherättävä kirjoitus tämä. Tossa alimmassa kuvassa näyttäisi olevan tytön kokoinen muki:D Kyllä siellä Amerikassa kaikki on suurempaa;)

    VastaaPoista
  6. Ne ovat Sikhejä nuo turbaanipäiset intialaiset. Meillähän on suvussa mummon serkku joka oli naimisissa turbaanipäisen intialaisen kanssa. Sikhit eivät riisu turbaania koskaan ulkopuolisen nähden.

    VastaaPoista