sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Kuiva talvi

Me ollaan oltu täällä nyt 2,5kk ja täällä ei ole satanut kunnolla vielä kertaakaan. Sellaista kevyempää sadetta on tullut kahtena päivänä. Kaikki Suomesta roudatut sade- ja kuravaatteet on jääneet kaapin perukoille. Ihan mukavaahan tämä on ollut siltä kantilta, että joka päivä on päässyt puistoon ja ei ole kauheasti tarvinnut miettiä pukeutumista. Monena päivänä on riittänyt ihan pitkähihainen paita, ja joinain päivinä ollaan heitetty takit lisäksi päälle.

Luonnon kannalta tälläinen kuivuus ei sitten olekkaan niin hyvä asia. Tämä talvi on nimittäin ollut kuivin yli 100 vuoteen. Ihmisiä on pyydetty olemaan säästäväisiä vedenkäytössä.

Tässä Sacramenton lähettyvillä on Folsom Lake, joka ei ole oikea järvi vaan ns. patoallas. Osa alueen asukkaista saa käyttöveden Folsom Lakesta. Järvi on tällä hetkellä alle 18 prosenttisesti täynnä. Kuivuus paljasti järvenpohjasta kylän jäänteet, jotka olivat jääneet veden alle 1950-luvulla kun pato rakennettiin. Tuo kylä tunnetaan nimellä "Mormon village", se oli perustettu 1848 kultaryntäyksen aikaan. Ihmiset ovat saaneet käydä tutustumassa kylään, mutta mitään esineitä sieltä ei saa ottaa mukaan.

Folsom Lake vehreimmillään
Folsom Lake nyt

Esineitä Mormon Villagessa

Rakenelmia Mormon villagessa.
 Muutama päivä sitten näin uutisissa juttua lentokoneista, jotka lentävät pilvien päälle ja suihkuttavat sinne jotakin ainetta, joka muodostaa pilvissä sadetta. En ollut ikinä kuullut mistään vastaavasta, vaikka se onkin keksitty jo -40 luvulla. Englanniksi tuota kutsutaan "cloud seeding", vapaasti suomeksi käännettynä siis "pilvien kylväminen".  Täällä Californiassa metodia käytetään myös lumisateen luomiseen, täällähän on nimittäin auringon ja meren lisäksi myös hyvät talviurheilumahdollisuudet :) Tässä alla kuva siitä miten tuo pilvien kylväminen käytännössä tapahtuu.


Mulle jäi epäselväksi, että käytettiinkö tuota metodia täällä tämän viikonlopun aikana. Eilen oli ainakin pilvistä ja saimme muutaman sadepisaran, mutta tänään on ollut taas pilvetön päivä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti